Thursday, November 13, 2008

Интересно за Кафето



Доброто кафе (еспресо) е от изключителна важност за всяко едно заведение в България. Високото му качество и правилното му приготвяне винаги носят добри отзиви и привличат клиенти.


Има три начина на приготвяне на кафе:
- с кафе машина – т.нар. еспресо. То е най-силно, тъй като през 5-8 грама пресовано смляно кафе в много ситна цедка преминава гореща вода (88-95 °С) и налягане около 10 атмосфери. Така се извлича максимално количество кофеин. Това трябва да стане за около 22-28 секунди и на повърхността му да се образува плътна пяна(каймак). Ако процеса продължи повече, получаваме преизвлечено кафе, което горчи. А при по-кратко време – недостатъчно извлечено, то е блудкаво и слабо. Сервира се в малки чашки 50-60 мл. с подложна чинийка.


- в кафеварка – шварц или филтър кафе. Принципът му е много прост: през филтър с кафе минава гореща вода и се изцежда в термоустойчива кана. Това кафе е по-слабо, предлага се в по-големи чаши, като те не се пълнят догоре, за да може да се добави мляко, захар или сметана по желание.
- в джезве – ориенталско или турско, гръцко, източнo. Вари се кафе в джезве и се сервира в малки чашки със утайката.


Всъщност, кафето е вечнозелено дърво, което расте целогодишно.То може да достигне до 9 метра височина, но за по-лесна беритба се поддържат ниски. Има над 50 вида кафеени дървета. Използват се семената на черешоподобен плод, който става червен, когато узрее. След събирането на реколтата следва процес на сушене, отстранява се кората и се вземат зърната. Те се транспортират по света в този вид, „зелени”, без да се пекат.


За приготвянето на напитката се използват само два сорта кафе – арабика и робуста. Първият е мек и ароматен и се смята за най-добрия. Той заема 70 % от световното производство. Отглежда се между 600 и 1800 м. надморска височина, при температура 16-24°С. Зърната на робуста са по-малки и по-кръгли, придават горчив вкус на кафето и съдържат 50 % повече кофеин. Този сорт вирее на по-ниска надморска височина и при по-висока температура до 29°С.


Най-разпространената история за това, как е било открито кафето, започва в района Кафа Етиопия. Там козарче на име Калди забелязало, че козите му се държат възбудено, почти до танц, след като ядат от храсти, наречени „бунна”. То опитало техните плодове и се почувствало ободрено.

0 коментара: