Thursday, November 13, 2008

История на Водката




Водката е алкохолна напитка, състояща се основно от вода и етилов спирт. При производството на някои видове водка се добавят в малки количества захар, натриев бикарбонат, настойки от билки или от ръжен хляб.Водка се прави от ръж,пшеница,ечемик или картофи, и се разрежда с вода и филтрира. За да бъде кристално бистра, напитката се филтрира през филтри от кварцов пясък и активен въглен. Названието ѝ идва от думата "вода". Алкохолното съдържание най-често е 40°, но достига до 56°.

Първата водка е направил арабският лекар Парес през 860 г. и е била използвана за медицински цели. В Европа първата дестилация на ферментирала захаросъдържаща течност била направена от италианския монах-алхимик Валентиус.

В Русия водката се появила в края на 14 в. Петър Велики изобретил "перцовката",като гарнирал питието си с червена люта чушка. През 1930г. фамилия Смирнови пристигнали в САЩ с оригиналната рецепта и Америка открила мекия спирт с етикета "Smirnoff".

Смята се, че умереното (т. е. не повече от 50 ml за жени и 100 ml на ден за мъже) приемане на високоалкохолни напитки (напр. водка) не вреди на здравето[1].

1 коментара:

monz67 said...

Нищо не казваш за полската историография, нито за Менделеев и откритата от него контракция на спирта, допуснати са доста фактологически грешки. Изобщо не съм доволен от статията, някак си е претупана, не си се поинтересувал достатъчно и то за най-интересните моменти от историята на водката.