Tuesday, October 14, 2008

История на Beatbox-a

Beatboxing (известен още като човешко оркестриране ) е "вокалното" ударно действие в музиката. Смятано от много за петия елемент на хип-хопа, той е главно свързан с изкуството на създаване на бийтове, и мелидии използвайки устата. Също така Beatboxing-а може да замести scratching-а, барабани и много други музикални инструменти, а и да симулира голяма част от музикалните ефекти.

Историята на BeatBox-a


Счита се, че техниката и изкуството на симулиране на звуци от природата с уста се е зародило в Китай повреме на династията "Qing". Тази техника на симулиране се нарича Kouji.
Модерния Beatbox се е развил благодарение на хора като Rahzel и Kenny Muhammad, които го разпространяват по света. През 2002, се появява документалния филм "Breath Control: The History of the Human Beatbox". В него се разказва за историята на бийтбокса и също така включва интервюта с Doug E. Fresh, Emanon, Biz Markie, Marie Daulne of Zap Mama, и други. В същата година се появява и модна линия за бийтбоксери спонсорирана от известни такива.


Човек на име Имитерио Руиз, който произлиза от богато мексиканско семейство, за пръв път "донася" изкуството в Северна Америка през 1930. Баща му е бил почитан и уважаван човек, също от Мексико, който помагал на работниците в Тексас, които не разбирали английски, когатоте строили железопътната линия "Union Pacific Railroad". Имитерио решил да научи работниците на бийтбокс за да могат а се забавляват по време на кратките си почивки. Работниците пътували от град-на-град докато строили железопътната линия и именно благодарение на тях бийтбокса се разпространява в Северна Америка.
Едни от най-ранните бийтбоксери са Doug E. Fresh, Biz Markie, и Buffy от Fat Boys. Doug E. Fresh се счита за пъривя човек, който професионално се занимава с това изкуство, а Barry B измисля термина "бийтбоксинг". Терминът произхожда от подражаване на първото поколение дръм-машини, по-късно известен като бийтбокс.Ранните години на 80-те и първите бийтобокс тракове


Beatbox-a се развива бурно през 80-те. Интересът към изкуството се увеличавал и най-вероятно първия бийтбокс трак е записан от Doug E. Fresh и Slick Rick - "La Di Da Di". Но, песента на Fat Boys "Stick Em" и албума в който е включена, "The Fat Boys," се появява през Януари 1984, една година преди "La Di Da Di".


Средата на 80-те


Други бийтбоксери, който постигнали успехите на Doug E. Fresh са Greg Nice, Ready Rock C от Will Smith's crew, и The Jock Box от групата Skinny Boys crew.
През 1984, Viv Fisher recorded the first known multivocal TV theme tune, vocalising parts of a BrassBand for the title sequence of a BBC gameshow series entitled Bob's Full House. In 1985, he performed the same role for BBC drama series, Blott on the Landscape, this time vocally recreating all instruments and percussion.


90-те


Много хора запазили тази форма на изкуство жива. Rahzel, известен още като "Господаря на звука" издава албума "Make the Music 2000", който всъщност е първия бийтбокс албум в света. Заглавите му е съкратено от "Make the Music With Your Mouth" ( Прави музика с устата си ), същото име носи и едно от най-ранните бийтбокс парчета на Biz Markie.
През средата на 90-те години, Rahzel се доказва като най-добрия бийтбоксер в света. По това време той е "вокалния DJ" на The Roots, група която допринася за популяризирането на "живите инструментали" (бийтбокс инструментали) в хип-хопа. Освен, че докарва бийтбокса на сцената, той го представя в модерната му форма, която комбинира симулирането на scratch-ове, ритъм, мелодия и пеене едновремменно.Rahzel признава, че много от пионерите в бийтбокса, като Doug E. Fresh, джаз вокалиста Bobby McFerrin, и господаря на звуковите ефекти Michael Winslow (от филма Полицейска Академия) са указали влияние върху него и развитието му като бийтбоксер.
В няколко от своите тракове, Rahzel симулира "преобръщащи" scratch-ове с помощта на своето гърло, нещо за което дори и едни от най-добрите бийтбоксери по това време на са чували преди да се появи албума му.
Безспорно Rahzel допринася най-много за развитието на това изкуство. Благодарение на него то става все по-известно по света и интереса към него се увеличава.
Други известни бийтбоксери, допринесли за бийтбокса са Kenny Muhammad (известен още като Kenny X, The Human Orchestra); Philadelphia's Scratch; Killa Kela, най-добрия в Европа; Click Tha Supah Latin, МС и бийтбоксер от Los Angeles; Shlomo; MC Squared; RoxorLoops от Beatoxic Crew.


Четирите елемента


Албума на Rahzel "Make The Music 2000" съдържа бонус трак, "Man vs. Machine", който представлява battle (битка) между бийтбоксерите Rahzel и Kenny Muhammad срещу DJ Skribble и DJ Slinky. Песента е позната още като "The Four Elements", защото съдържа и 4-те елемента на бийтбокса.


Първия елемент е "Earth" (земя). Използват се основни бийтбокс техники с "пресъхнала уста".
Втория елемент е "Wind" (вятър). Представлява бърз бийтбокс ритъм и тихо пеене по едно и също време. Wind най-любимия елемнт на бийтбоксерите.
Третия елемент е "Fire" (огън). It is the only element containing sounds that were not produced by the human mouth.
И четвъртия, последен - е "Water" (вода). Може би е най-популярени харесван след "Wind". Рътъма е бърз и се чува силно.

0 коментара: