Friday, June 26, 2009

10-те автомобила, променили света

Американското списание Forbes подреди Топ 10 на автомобилите, променили света през последните 100 години – от първата масова кола Ford T до символа за еко-автомобил Toyota Prius. “Тези машини са променили навиците или начина на живот на стотици милиони души, или дългосрочната визия на автопроизводителите. Някои от тях са сменяли дори цели правителства”, посочват в коментара си съставителите на класацията.

Тя изглежда по следния начин, подредена не по заслуги, а хронологично:

Ford T. Начало на производството: 1908 г. Не е първият автомобил в света, но определено е първият, определил облика на ХХ век. Той е първата масово продавана кола, от която са произведени над 15 млн. броя, главно заради ниската цена, която го направила предпочитан от работническата класа. Може да се похвали с две скорости, плюс задна, а задвижването е на задните колела.





Volkswagen Beetle. Начало на производството: 1938 г. Настояща цена: $ 18 290 (на последното поколение Volkswagen Beetle). Създаден от Фердинанд Порше по настояване на Адолф Хитлер, който искал евтин и масов “народен” автомобил, “Бръмбарът” на Volkswagen е най-дълго произвежданата кола в света, която слиза от конвейерите едва през 2003 г. Той е най-продаваната и обичана кола в САЩ през 50-те и е използвана като “еталон” за малолитражните американски автомобили като Chevrolet Corvair и Ford Pinto.






Jaguar XK 120. Начало на производството: 1948 г. Първият модел на Jaguar след Втората световна война и негов единствен в продължение на години. Той е най-бързата серийна кола за времето си и се превръща в хит веднага след премиерата си на Лондонското автоизложение през 1948 г. За аурата на класа и лукс на Jaguar XK 120 допринасят и многото звезди на Холивуд, които го карат, в т. ч. Кларк Гейбъл и Лорън Бъкол. Често се определя като една от най-красивите коли, създадени някога.







Trabant. Начало на производството: 1958 г. Според историците, “самоходният кашон” на източногерманският производител VEB Sachsenring Automobilwerke от Цвикау е дал тласък за падането на Берлинската стена и целия социалистически лагер, губейки по всички точки от западната конкуренция – лоши характеристики, мръсен двигател, беден интериор и чакане с години, за да я получиш – като символ на слабостта на централизираното планиране на комунистическата икономика.


Porsche 911. Начало на производството: 1964 г. Настояща цена: $ 76 300. Ако една кола може да определи цялата марка, то това вероятно е моделът 911. Първоначално наречен 901, това е най-дълго произвежданата спортна кола, продавана някога в САЩ. Използва същата технология за двигател с въздушно (сега водно охлаждане) на Фердинанд Порше, разработена за “Бръмбара” и продължава да е символ за най-добрия уличен състезателен автомобил, печелейки състезания от Дайтона до Нюрбургринг.

Ford Mustang. Начало на производството: 1964 г. Настояща цена: $ 20 995. Символ на “американската мечта” не само за чужденците, но и за самите американци още от първата й поява. Единствената сред американските си конкуренти, като Dodge Challenger или Chevy Camaro, чието производство не е спирало никога. Само за първата си година продава 500 000 автомобила в САЩ. Последният модел на Mustang остава един от най-търсените модели и на свития от кризата американски автопазар, като само през май отвъд Океана са продадени 8 812 “Мустанг”-а.




AMC Eagle. Начало на производството: 1980 г. Прародителят на кросоувърите. Един от първите автомобили в света с 4 задвижвани колела във варианта хечбек, въпреки че се предлага и като купе и седан. Проектиран от притежаваната от AMC тогава компания Jeep, за да запълни пропастта между класическите пътнически автомобили на AMC и офроуд моделната линия на Jeep.





Jeep Cherokee. Начало на производството: 1974 г. с две врати; 1977 г. с 4 врати; 1984 г. с изцяло обновен дизайн. Настояща цена: $ 31 230 за Jeep Grand Cherokee. Първият всъдеход (SUV) среден клас, наложил се като семеен автомобил.





Dodge Caravan. Начало на производството: 1984 г. Настояща цена: $ 23 545 за Dodge Grand Caravan. Въпреки скромната си външност дава началото на цял нов сегмен автомобили – минивеновете. Първият, който предлага огромно пространство за 7 пътници с 3 реда седалки, което после вдъхновява конкуренцията в лицето на Honda Odyssey и Kia Sedona. Произвежда се вече 5-то поколение, като вече освен практичност предлага и лукс.







Toyota Prius. Начало на производството: 2000 г. в САЩ. Настояща цена: $ 22 000. Първият автомобил показал, екологичните възможности на автоиндустрията на новото хилядолетие. Най-продаваният хибриден автомобил на всички времена и ктретият най-продаван модел на Toyota през тази година. По света се движат над 1,2 млн. автомобила от този модел, като 158 884 са продадени през миналата година. Държи 74,4% от пазара на хибридни автомобили за 2008 г. “Със своята “зелена” насоченост Prius определон е автомобилът, променил автоиндустрията, такава, каквато я познаваме”, заключават коментара си авторите на класацията.


Те посочват, че бъдещето принадлежи на малолитражните, икономични и екологично чисти автомобили от рода на индийското джудже Tata Nano или пъргавият електроавтомобил Fisker Karma, които вероятно ще са сред 10-те автомобила променили това столетие.

Източник:http://www.bgfactor.org

0 коментара: