Wednesday, December 3, 2008

Компютърната мишка стана на 40 години


На снимката е първата компютърна мишка, която е от дърво, била е с колело, един голям бутон и естествено кабел, от който се е получила асоциацията с дребния гризач. Разработката на устройството, което дълги години помага при общуването между човека и компютъра, започнало в началото на 60-те години в научно-изследователския институт в Станфорд. Първият прототип бил готов още през 1964 година, но първата мишка била показана в края на 1968 година в Сан Франциско на конференция.

През 70-те години Xerox разработва продукта, но първата мишка е пусната в продажба през 1981 година и се е наричала Xerox Star. Широката публика се запознава с компютърната мишка през 1984 година, когато е пуснат Macintosh. Тогава Apple придобива правата за входното устройство и първа пуска персонален компютър с мишка.

Изобретателят на мишката Дъглас Енгелбърт в момента е на 83 години, пише hicomm.bg. Той не е успял да спечели много пари от нея, защото срокът на патента, който притежавал, изтекъл скоро, след като Apple взел правата. През 1998 година американският президент Бил Клинтън наградил Енгелбърт с медал за технологични постижения, кота отбелязал, че изобретението му е в основата на съвременните компютри.
Източник

0 коментара: